play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Wormenkuren

Elke pony en elk paard heeft last van wormen, maar het is belangrijk dat het geen grote infectie wordt. De wormen leven meestal in de maag of darmen. Ze kunnen daar grote schade aanrichten! Er zijn veel verschillende soorten, de belangrijkste zijn ‘strongyliden’ en ‘veulen-wormen’. Ook kennen we de lintworm, spoelworm en horzellarven (geen worm, maar een inwendige parasiet).

Voorheen gaven mensen hun paard iedere twee maanden een wormenkuur. Doordat er zo veel kuren gegeven werden, raakten de wormen eraan gewend en werkten sommige kuren niet goed meer. Daarom zijn wormenkuren tegenwoordig alleen nog op recept verkrijgbaar. De dierenarts doet eerst mestonderzoek om te kijken of de paarden wormen hebben. Als dat het geval is, kan een wormenkuur voorgeschreven worden.

Een wormenkuur kan een pasta, poeder of korrels zijn. De meeste mensen vinden een pasta het handigst, omdat die in een doseerspuit zit. Maar niet alle pony’s willen een wormenspuit; sommige raken er helemaal van in paniek.

Lees goed de bijsluiter en geef de juiste hoeveelheid. Iets meer maakt niet uit, maar als je te weinig geeft, werkt het niet goed.

wormenkuren

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny

Party popper
Party popper
Party popper