play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Hard werken

Ieder ponylichaam bestaat voor een groot deel uit water, ook al zou je dat niet zeggen van de buitenkant. Via urine, ademhaling en zweet verlaat dat vocht het lichaam met kleine beetjes. Als een pony zich veel inspant, zweet hij veel meer. Net als bij mensen. Daarom moet hij ook meer water binnenkrijgen om het vochttekort weer aan te vullen.

Door al dat zweten, gaan er ook veel lichaamszouten mee naar buiten.

Om nu te zorgen dat je pony zo snel mogelijk weer genoeg vocht en zout in zijn lichaam krijgt, kun je hem electrolyten voeren. Daar begin je een paar dagen voor de wedstrijd mee en je houdt dat nog een paar dagen erna vol. Electrolyten zijn verkrijgbaar in poedervorm, meestal in een bus of blik. Lees goed de gebruiksaanwijzing.

Sportpony’s en -paarden worden zwaar belast. Daarom is het heel goed om ze voer te geven waar genoeg energie in zit. Een verhoogde hoeveelheid krachtvoer is heel belangrijk. Op de verpakking van hardvoer zoals brokken, granen of muesli’s staat vermeld hoeveel het voer per kilo aan energie bevat. Dat getal wordt uitgedrukt in de zogenaamde VEP-waarde (Voeder Eenheid Paarden).

Daarnaast kun je ze een extraatje geven in de vorm van een voedingssupplement met vitaminen en mineralen. Er bestaan ook kant-en-klare kruidenmengsels voor sportpony’s.

hard-werken

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny

Party popper
Party popper
Party popper