play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Insecten

Met name in de zomer kunnen insecten een ware plaag vormen voor een pony. Ze steken, bijten, veroorzaken daarmee jeuk – in het ergste geval zomereczeem – en zelfs oogontstekingen. Gebruik in ieder geval een vliegenhalster of ogennetje voor het hoofd.  Een pony met zomereczeem mag niet met schemering in de wei, want dan zijn de muggen die de allergische reactie veroorzaken, juist actief.

Je kunt verder nog een aantal onschuldige middelen gebruiken in de strijd tegen het insect.

Allereerst van buitenaf. Er zijn allerlei lotions, sticks en sprays op natuurlijke basis te koop die insectenwerend zijn. Je kunt ook je pony insmeren met een spons en een mengsel van appelazijn en water. Een sterker middel maak je door een deel citronella aan te vullen met menthol en dit te verdunnen met water. Ook dit is bedoeld om je pony mee in te smeren om de muggen op afstand te houden. Er komt namelijk een sterke lucht vanaf en dat zal de vervelende zoemertjes wel op afstand houden.

Op dezelfde manier, maar dan van binnenuit, werkt het toedienen van knoflook door het voer. Insecten vinden de geur van knoflook niet prettig. Er bestaat knoflookpoeder, maar je kunt natuurlijk ook iedere dag een aantal verse teentjes door het voer mengen.

Is je pony toch gestoken, probeer dan eens een rauwe ui over de plek te wrijven, dit geeft vaak verlichting. Een andere mogelijkheid is inwrijven met verse blaadjes munt of toverhazelaar. Heeft je paard last van irritatie aan de ogen, dan kun je dat voorzichtig schoonmaken met een aftreksel van ogentroost.

insecten

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny

Party popper
Party popper
Party popper