play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Slechte hoeven

Een gezonde hoef groeit voldoende aan, brokkelt niet en heeft geen scheuren. Om hoeven gezond te houden, kun je een aantal maatregelen nemen. Zorg in elk geval dat je pony voldoende beweging krijgt, zodat er bloed door de hoef wordt gepompt. Zo worden voedingsstoffen aangevoerd en afvalstoffen afgevoerd.

Wat ook belangrijk is, is dat de hoeven vocht kunnen opnemen. Als je pony de hele dag op een schoon stalbed staat, komt er nooit water op zijn voetjes. Maak de hoeven elke dag goed nat met water. Eventueel kun je ze daarna af en toe invetten, zodat het vocht in de hoef blijft zitten. Overdrijf dat invetten niet. Vet stoot water af, dus je voorkomt dan dat de hoef vocht opneemt!

Je kunt ook laurierzalf gebruiken. Dit is een groene zalf waarmee je de kroonranden (de plaats waar vlees overgaat in de hoorn, bovenaan de hoef) kan masseren. Je houdt ze dan soepel en de aangroei van hoorn wordt gestimuleerd.

Een andere manier om hoefproblemen op te lossen, is via het toedienen van bepaalde voedingsstoffen. Een bekende stof in dit geval is biotine. Biotine is verkrijgbaar in poedervorm. Een dagelijkse dosis toevoegen aan het voer kan veel goeds doen voor de hoorngroei. Om te zien of het resultaat heeft, moet je het meer dan een half jaar gebruiken! Het duurt namelijk gemiddeld een jaar voor de hoef, om zich te vernieuwen, van boven naar beneden gegroeid is. Ook andere stoffen als zink en kalk worden vaak aan biotine toegevoegd.

Een laatste, simpel middel tegen rotstraal is bruine teer dat je op de onderkant van de hoeven smeert. Neem ook de straalgroeven goed mee.

slechte hoeven

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny

Party popper
Party popper
Party popper