play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Spierpijn

Heb jij weleens gehoord van ‘verzuring van de spieren’? Er wordt mee bedoeld dat de spieren bij een grote krachtinspanning hun afvalstoffen niet voldoende kwijt kunnen en daardoor niet goed meer werken.

Je kunt je pony bij spierpijn helpen door hem te masseren. Je stimuleert daarmee de bloedsomloop en dus de afvoer van afvalstoffen. Je kunt daarbij gebruik maken van een massagecrème waar bijvoorbeeld arnica in zit. Een bekend homeopatisch middel tegen spierpijn is SRL-gelei. Hier zit onder andere een hamamelisextract (een aftreksel van toverhazelaar) in.

Warmte is ook erg belangrijk voor een pony met spierpijn. Daarom moet je je pony altijd laten warmdraaien voor je hem oefeningen laat doen. Ook na het werk is het goed de spieren warm te houden door je pony een deken op te doen, of wanneer je over die luxe beschikt, hem onder het solarium te zetten.

Zoals gezegd, is een goede bloedsomloop van belang om spierpijn te voorkomen. Knoflook bijvoorbeeld werkt zuiverend en kun je makkelijk toevoegen aan het voer. Daarnaast heeft het lichaam voor een goede spieropbouw de stof selenium en vitamine E nodig.

Waarschuw meteen de dierenarts als je pony ineens stijf gaat lopen, donker plast en/of begint te zweten. Zet je pony stil en houd hem warm. Je kunt dan namelijk met maandagziekte te maken hebben. Dat is een ziekte waarbij de spieren worden afgebroken.

spierpijn

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny

Party popper
Party popper
Party popper