play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Weerstand

Weerstand is een hele goede eigenschap van het lichaam. Zonder hulp van buitenaf kan het lichaam een goede conditie houden en kleine ziektes zelf overwinnen of op afstand houden. Knap, he?

Op sommige momenten kan die weerstand ietsje minder goed zijn. Dat kan zijn als je pony het heel druk heeft, als hij veel traint of veel wedstrijden moet rijden. Maar oudere, drachtige of opgroeiende paarden hebben ook een slechtere weerstand. Ze zijn net iets vatbaarder voor kwaaltjes.

Een natuurlijk hulpmiddel is levertraanolie. Dat is een olie die gemaakt wordt van kabeljauw. Wist jij dat vroeger bijna alle kinderen in de winter levertraanolie kregen? Daar zit namelijk veel vitamine A en D in. Dat zijn stoffen die helpen om ziektes te voorkomen en ze hebben een gunstige uitwerking op botten en haren. Je kunt per dag zo’n twee eetlepels over het voer gieten. Vooral in de winter is dat een aanrader. Maar let op, want levertraanolie heeft een sterke smaak en niet iedereen lust dat, dus probeer het eerst uit met een klein beetje.

Een andere middeltje dat goed werkt voor de weerstand is een vitamineshot. Dat is een plastic tubetje met vloeistof. En dat zit boordevol vitamine A en D. Als je dat aan je paard geeft, kan hij er voorlopig weer tegenaan.

Zit je pony in de verhaarperiode? Dan kun je hem lijnzaad voeren om de weerstand te verhogen. Dat is verkrijgbaar in olie, brokjes, granulaat en ook in de oorspronkelijke vorm. Als je lijnzaad in de oorspronkelijke vorm koopt, moeten de zaadjes een poosje gekookt worden voordat ze gevoerd kunnen worden. Dat is omdat anders het giftige blauwzuurgas vrij kan komen.

weerstand

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny

Party popper
Party popper
Party popper