Droes
Streptococcus equi, zo heet de bacterie die droes veroorzaakt. De bacterie infecteert de lymfeklieren van de kaak en keel waardoor de pony een zere keel krijgt en niet meer goed kan slikken. Als de ziekte erger wordt, krijgt de pony koorts. Hij eet en drinkt niet meer en er komt dik slijm uit zijn neusgaten. Dan ontstaan er abcessen (dikke bulten) bij de onderkaak of keel. Na een dag of vier gaan deze stuk, dan zal de pony opknappen.
Het is vaak geen goed idee om een pony met droes met antibioticum te behandelen. Dan kan de ziekte zich namelijk door het hele lijf verspreiden. De dierenarts schrijft zalven voor die ervoor zorgen dat de abcessen sneller weggaan. Ook kunnen er hete, vochtige doeken op de ontstekingen gelegd worden.
Goedaardige droes komt vooral voor bij jonge paarden en pony’s en is super besmettelijk! Als een pony droes heeft, moet hij meteen geïsoleerd worden. Dat betekent dat hij ver van de andere paarden af moet staan. Ook voer, borstels en halsters moeten apart gehouden worden. Via je kleren of schoenen kan je ook droes overbrengen, dus moet je zorgen dat alles, na een bezoek aan een zieke pony, grondig schoongemaakt wordt!
Volg Penny