play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Droes

Streptococcus equi, zo heet de bacterie die droes veroorzaakt. De bacterie infecteert de lymfeklieren van de kaak en keel waardoor de pony een zere keel krijgt en niet meer goed kan slikken. Als de ziekte erger wordt, krijgt de pony koorts. Hij eet en drinkt niet meer en er komt dik slijm uit zijn neusgaten. Dan ontstaan er abcessen (dikke bulten) bij de onderkaak of keel. Na een dag of vier gaan deze stuk, dan zal de pony opknappen.

Het is vaak geen goed idee om een pony met droes met antibioticum te behandelen. Dan kan de ziekte zich namelijk door het hele lijf verspreiden. De dierenarts schrijft zalven voor die ervoor zorgen dat de abcessen sneller weggaan. Ook kunnen er hete, vochtige doeken op de ontstekingen gelegd worden.

Goedaardige droes komt vooral voor bij jonge paarden en pony’s en is super besmettelijk! Als een pony droes heeft, moet hij meteen geïsoleerd worden. Dat betekent dat hij ver van de andere paarden af moet staan. Ook voer, borstels en halsters moeten apart gehouden worden. Via je kleren of schoenen kan je ook droes overbrengen, dus moet je zorgen dat alles, na een bezoek aan een zieke pony, grondig schoongemaakt wordt!

droes

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny

Party popper
Party popper
Party popper