play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Hoefkatrol

Hoefkatrol wordt ook wel hoefkatrolontsteking genoemd. Het is een ziekte waarbij een pony kreupel is door pijn aan het gebied rond de hoefkatrol. Die zit in het achterste gedeelte van de hoef. Het is een verzameling van straalbeentje, diepe buigpees, hoefgewricht en spieren die hieraan vast zitten. Wat je moet onthouden, is dat de diepe buigpees over het straalbeentje heen loopt waarbij het als een soort katrolletje werkt. Het straalbeentje kan ruw worden, waardoor de pees er niet meer goed overheen glijdt. Hierdoor ontstaat de pijn en de kreupelheid.

Hoefkatrol komt voor aan de voorbenen en de kreupelheid wisselt tussen het linker- en rechterbeen. Soms is het na een paar dagen over als de pony rust heeft gehad. Maar het vervelende is dat het altijd weer terugkomt! De dierenarts laat de pony over een harde weg draven en voltes maken. Zo kan hij de benen onderzoeken. Röntgenfoto’s kunnen een echte uitslag geven. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk; welke het wordt, ligt aan de ernst van de ziekte. Er kunnen pijnstillers gegeven worden of alleen rust, maar er kan ook speciaal hoefbeslag worden aangebracht. In het ergste geval worden de zenuwen die de pijn veroorzaken met een operatie uitgeschakeld.

hoefkatrol

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny

Party popper
Party popper
Party popper