play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Hoest

Je moet altijd aandacht schenken aan het geproest van je lieveling. Als het namelijk verwaarloosd wordt, kan het ernstige gevolgen hebben. Hoesten is een gevolg van irritatie aan de keel of luchtpijp. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je pony te veel slijm heeft als hij verkouden is. Bij iedere hoest gaan er een aantal longblaasjes stuk die niet meer genezen. In erge gevallen heeft een pony chronische hoest; dat gaat niet meer weg. En nog erger, het kan leiden tot dampigheid. De longinhoud is dan verminderd en de pony moet veel moeite doen om de zuurstof die hij nodig heeft naar binnen te krijgen. Je kan dat zien aan de ademhaling: die gaat ‘in tweeën’. De pony gebruikt dan zijn buikspieren om ‘mee te pompen’. Als een pony verkouden is, moet je hem goed laten uitzieken en altijd de dierenarts bellen als het hoesten langer dan een paar dagen duurt. Als de pony weer beter is, kan de training langzaam opgebouwd worden. Zo raken zijn longen niet overbelast.

Bij een hooi-allergie is het hoesten een reactie op stof en schimmelsporen die in stro of hooi zitten. De pony moet zo veel mogelijk buiten staan en in de stal moet zaagsel liggen in plaats van stro. Het voer moet geweekt worden in water zodat het helemaal stofvrij is.
hoest

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny

Party popper
Party popper
Party popper