play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Mok

Aan de huid van de benen gaat nog wel eens iets mis. Mok is een van de ziektes die zich op het onderbeen bevindt, vooral in de kootholte. Het is een soort eczeem dat het gevolg kan zijn van een modderige wei, langdurig in een vieze box staan of doordat de benen vaak met water geschrobd zijn. De ziekte begint met een wondje dat zich, in vochtige en onhygiënische omstandigheden, uitbreidt tot een groter oppervlak met korstjes en soms kloven. Als het erger wordt, kan het paard kreupel gaan lopen.

Je mag mok absoluut niet met water behandelen. Maak de huid schoon met een droge, niet-pluizende doek en mokzalf of -olie. Zinkzalf of een mengsel van zoete olie met zwavel is ook goed. Je kan de pony ook homeopathische druppels geven. Wacht niet met de bestrijding van de ziekte, anders loopt de pony het risico op een chronisch dik been (olifantspoot) of zelfs bloedvergiftiging waarbij het been tot de lies opzwelt.

Is een paard gevoelig voor mok, zorg er dan voor dat hij in een droge stal staat. Maak de benen altijd goed schoon en droog en vet de kootholte in voordat het paard naar buiten gaat.

mok

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny

Party popper
Party popper
Party popper