play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Dartmoor

1. Herkomst


De Dartmoor komt uit Engeland en wordt daar al honderden jaren gefokt. Het gebied waar hij vandaan komt is wild, met veel natte moerassen en bergpieken. Logisch dus dat dit een enorm gezonde pony is, anders had hij het nooit gered in zo’n omgeving. In zijn geboorteland werd hij echt voor van alles gebruikt, om op te rijden, aan te spannen of om zware dingen te dragen. De Dartmoor is nauw verwant aan de Exmoorpony.

Dartmoorpony’s zijn afkomstig uit de streek Dartmoor in Engeland. Daar leven ze nog steeds in het wild. Aan het eind van de 19e eeuw werd het Dartmoor Pony Stamboek opgericht, waardoor het ras sindsdien vrijwel niet is veranderd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de heide van Dartmoor gebruikt als militair oefenterrein. De pony’s hadden het daardoor uiteraard zwaar te verduren.

dartmoor01

2. Gebruik


Je kunt met de Dartmoor dressuren, springen of crossen, hij vindt het allemaal even leuk. Ze zijn niet zo groot en breed en daarom zeer geschikt voor jonge ruiters. Toch kunnen zelfs lichte volwassenen er op rijden omdat de Dartmoor zo gespierd is. Je kunt hem goed buiten houden als je zorgt dat hij een schuilstalletje heeft.

dartmoor02

3. Uiterlijk en karakter


De Dartmoor is een bijzonder vriendelijke en gevoelige pony. Gezien de hoogte en het karakter is de Dartmoor een ideale eerste kinderpony.

dartmoor uiterlijk

4. Bijzonderheden


– In de winter krijgt de Dartmoor een héle dikke vacht
– In Engeland worden ze veel gebruikt door kleine kinderen omdat ze zo braaf zijn
– Ook in Nederland is er een speciaal Dartmoorstamboek
– Veel Dartmoors werkten vroeger in tinmijnen en stierven daar ook
– Dartmoors mogen officieel niet bont zijn
– Andere ponyrassen uit Engeland zijn de Welsh, de New Forest en de Shetlander

dartmoor03

5. Filmpje


 

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny