play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Engelse volbloed

1. Herkomst


De Engelse volbloed is in Engeland gefokt doordat men Arabieren die in de 17e en 18e eeuw naar Engeland kwamen, ging kruisen met Engelse renpaarden. In Engeland worden nog steeds veel paardenrennen gehouden. De ruiters noem je jockeys. Ook in ons land hebben we trouwens een aantal renbanen.
De stamvaders van de Engelse volbloed zijn drie Arabische hengsten. Hun namen waren prachtig: Byerley Turk (een Turks paard), Darley Arabian (een Arabier) en Godolphin Barb (een Berber). Deze hengsten werden gekruist met de snelste merries met als doel de snelste paarden te fokken voor de paardenrennen.

engelse-volbloed04

engelse-volbloed05

2. Gebruik


De Engelse volbloed is een paardenras dat bekend staat om zijn snelheid. Het ras kan op topsnelheid wel meer dan 60 km per uur lopen. Je komt ze dan ook voornamelijk tegen op de renbaan. Echter zijn ze ook zeer geschikt voor andere takken van de paardensport, zo zie je ze veel terug als jachtpaard of in de eventing, dressuur en endurance.

De Engelse volbloed wordt veel gebruikt om andere rassen mee te veredelen. Zo zit er in onze KWPN-paarden (warmbloedrijpaarden) nogal wat Engels volbloed. Het voordeel is dat de paarden er sjieker van worden. Een nadeel is dat niet iedereen met het gevoelige karakter van dit ras om kan gaan. Je moet een beetje geduld hebben en kunnen rijden op een paard dat houdt van opschieten. Het zit er dik in dat er bij jou op de manege een paard staat met Engelse volbloed in zijn familie. Het zijn lieve paarden die goed kunnen galopperen.

engelse-volbloed01

3. Uiterlijk en karakter


Engelse volbloeds staan bekend om hun moedige, bijna onverschrokken en actieve karakter. Ze zijn er in alle kleuren en aftekeningen. In het algemeen is de Engelse volbloed een sierlijk gebouwd paard met een krachtig en gespierd lichaam.

engelse volbloed uiterlijk

4. Bijzonderheden


– Een Engels volbloed wordt als hij twee jaar is voor galoprennen gebruikt
– In de winter heeft hij toch wel een dekentje nodig!
– Dit paard heeft een groot uithoudingsvermogen
– Een jockey mag maar heel weinig wegen
– De neusgaten zijn groot zodat hij goed kan ademen tijdens het rennen
– Een paard dat niet meer op de renbaan loopt, kan nog een fijn rijpaard worden

engelse-volbloed03

engelse-volbloed06

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny