play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Fjord

1. Herkomst


De Fjord is officieel een pony maar als je ziet hoe sterk hij is, begrijp je dat mensen het ook vaak over een Fjordenpaardje hebben. Hij komt uit Noorwegen en is genoemd naar de fjorden. Dat zijn inhammen in de kust. Het paardje werd gebruikt voor het slepen van boomstammen. Een halve eeuw geleden kwam hij in Nederland. Inmiddels zijn er aardig wat Fjorden in Nederland; op de meeste maneges loopt er wel een rond.

Het Fjordenpaard verschilt weinig van het oorspronkelijke paard dat de Vikingen gebruikten voor paardenvechten. Eeuwenlang is het ras onvermengd in Noorwegen gefokt, voornamelijk als werk- en trekpaard. Daarnaast is het in Denemarken een populair en veelgebruikt paardje. Hoewel de stokmaat niet boven de 1.45m uitkomt, spreekt men altijd van een Fjordenpaard.

fjord02

2. Gebruik


Van oorsprong was de Fjord een Noors werkpaard voor boeren met kleine bedrijven. Tegenwoordig is het een veel gevraagd recreatiepaard. Fjordenpaarden worden onder andere veel gebruikt voor huifkartochten. Het is niet zo vreemd dat de Fjord zo populair is. Ze zijn lief en willen graag werken. Ook zijn ze ontzettend sterk en kunnen van alles. Een fijne buitenrit, voltigeren, een sprongetje maken of een stukje aangespannen rijden: met de Fjord is alles mogelijk!

fjord04

3. Uiterlijk en karakter


De Fjord kan soms wat eigenwijs zijn, maar het is een vriendelijk dier dat graag werkt. Het Fjordenpaard onderscheidt zich van andere rassen door de opvallende geelachtige kleur, deze heet isabel. Verder hebben ze een rechtopstaande manenkam en de zwarte aalstreep, die vanuit de maantop, via de manen over de rug tot aan de staart loopt. De gelijkenis met het Przewalskipaard is groot. Het hoofd is vrij fors en de ogen staan ver uiteen. De hals is kort en breed.

fjord uiterlijk

4. Bijzonderheden


– De kleur van de Fjord lijkt heel erg op die van wilde Przewalskipaarden.
Het Przewalskipaard is een van de drie ‘stampaarden’ waaruit de hedendaagse rassen zijn ontstaan
– Er loopt een aalstreep over de rug die doorgaat in de manen
– Fjorden werden in Noorwegen vroeger ook voor harddraverijen gebruikt
– Een Fjord kan makkelijk 20 jaar of ouder worden
– Een Fjord wordt ook wel ‘Noors bergpaardje’ genoemd
– Guusje was het eerste Fjordenpaard dat meereed in de subtop van het Nederlandse dressuur

fjord01

5. Filmpje


Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny