play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Fries

1. Herkomst


De Fries is het enige echte Nederlandse paardenras. Het ras is een van de oudste van Europa. Het Friese paard werd waarschijnlijk al 3000 jaar geleden gebruikt. Er is een schilderij van de hengst Phryso gemaakt in 1582. Dat paard woonde in Italië en was van een edelman. In die tijd gaven mensen van adel elkaar paarden cadeau. Daardoor reisden er door heel Europa paarden.

De Fries was vroeger dus een rijpaard voor krijgsheren. Aan het begin van onze eeuw werden ze zwaarder gefokt. Dat gebeurde omdat boeren ze graag wilden gebruiken. Bijvoorbeeld om het land te ploegen of om lasten te trekken. Op zondag gingen ze voor de sjees, een tweewielig wagentje. In de 17e eeuw werd er Andalusisch bloed ingebracht, wat de Friese harddraver opleverde.

fries08

2. Gebruik


Je kunt de Fries voor veel dingen gebruiken, als rijpaard maar ook voor de wagen. Alleen in springen zijn ze niet echt goed. De Fries heeft wel aanleg voor dressuur en hij wordt ook wel gebruikt als hogeschoolpaard. Ze hebben een rustig karakter en zijn erg lief.

fries07

fries03

3. Uiterlijk en karakter


Het Friese paard wordt het best getypeerd als een makke, levendige maar gewillige werker. Het is een trouw en gevoelig paard. Ze zijn altijd gitzwart: aftekeningen of andere kleuren zijn verboden. Een klein kolletje wordt door de vingers gezien.

fries uiterlijk

4. Bijzonderheden

– Dikke sokken zijn typisch Fries!
– Een Fries hoort een Friese naam te hebben, zoals Lobke, Wisse of Hidde.
– Friezen zijn erg duur.
– Er worden veel paarden in Amerika verkocht.
– Friezen moeten gitzwart zijn.
Een bruine of voskleurige Fries wordt wel eens per ongeluk geboren maar zo’n paard krijgt geen officiële stamboekpapieren

fries01

fries09

5. Filmpje

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny