play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

KWPN

1. Herkomst


KWPN betekent Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland. De KWPN-er is eigenlijk ontstaan door een aantal rassen de mixen. Zo kan het zijn dat er Engels volbloed in zit maar ook Gelders bloed.

kwpn04

2. Gebruik


De KWPN-er is een rijpaard. Ze zijn geschikt om mee te dressuren maar ook om mee te springen. Ook is er een aparte groep voor de tuigpaarden. De meeste fokkers zijn gespecialiseerd in een bepaalde richting. Het Nederlandse rijpaard is beroemd over de hele wereld. Er lopen paarden uit ons land in Amerika maar ook in Japan of Engeland. Veel paarden hebben dan ook prijzen gewonnen op internationale wedstrijden, zowel in de dressuur als in het springen.

kwpn01

3. Uiterlijk en karakter


De KWPN-er is een gewillig, goedgehumeurd, vriendelijk en energiek paard. De Nederlandse warmbloeden zijn er in de kleuren bruin, donkerbruin en vos, met eventueel grote witte aftekeningen. Zwart en schimmel zijn zeldzamer.

kwpn uiterlijk

4. Bijzonderheden


– Vroeger hadden KWPN-ers een brandmerk:
ze droegen een kroontje op hun linkerbil
– Ook Koningin Beatrix heeft een KWPN-er.
Het is een schimmelruin en hij heet Benito
– Dressuurpaarden hebben mooie gangen. Het lijkt net of ze zweven als ze draven
– Voor hengsten officieel dekhengst worden, worden ze een paar weken getest.
Verrichtingsonderzoek heet dat
– Er zijn 28.000 mensen lid van het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland!

kwpn03

5. Filmpje


Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny