play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Lipizzaner

1. Herkomst


Het Lipizzanerras wordt al vierhonderd jaar gefokt en is daarmee een van de oudste cultuurrassen (zo noem je het als mensen het bedacht hebben) van Europa. Het begon allemaal op een landgoed in Triëst dat tegenwoordig in Italië ligt. Daar ging een bisschop paarden fokken door het zogenaamde Karsterpaard te kruisen met Spaanse paarden. Uiteindelijk werd dat de Lipizzaner!

lipizzaner03

2. Gebruik


De Lipizzaner is een paard waar je alle kanten mee uit kan. Ze zijn erg goed in schooldressuur, waaronder de moeilijke schoolsprongen. Ze kunnen voor de koets en worden nooit moe als ze op buitenrit gaan. Ze zijn iets te bijzonder om gewoon in een manege te lopen. Weet je waar ze beroemd door zijn geworden? Door de Spaanse rijschool in Wenen waar ze ontzettend prachtige shows geven. Foto’s van deze paarden zijn echt wat voor in je agenda!

lipizzaner01

3. Uiterlijk en karakter


De Lipizzaner is een intelligent en leergierig paard, dat bovendien uitzonderlijk braaf is. Schimmel is de meest voorkomende kleur, maar de Joegoslavische Lipizzaner komt ook in zwart en bruin voor.

lipizzaner uiterlijk

4. Bijzonderheden


– De meeste Lipizzaners zijn wit maar worden donker geboren
– Lipizzaners zijn geen allemansvrienden
– Op de Spaanse rijschool in Wenen lopen alleen hengsten
– Deze paarden zijn niet groot maar bijzonder sterk
– Een Lipizzaner is erg intelligent

lipizzaner03

5. Filmpje


Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny