play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Quarter Horse

1. Herkomst


De Quarter horse komt uit Amerika. Het werd gebruikt als werkpaard voor cowboys, om de grote kuddes vee te hoeden. De naam Quarter is ontstaan omdat dit paard veel gebruikt werd om te rennen over een afstand van een kwart (quarter) mijl. Dat het een echte sprinter is, kun je zien aan zijn dikbil uiterlijk. Stevige korte spieren die hem in korte tijd kunnen laten optrekken.

quarter01

2. Gebruik


Omdat het zo’n lief, intelligent paard is, is hij makkelijk te trainen. Ze komen over de hele wereld voor, ook in Nederland zijn er nogal wat. Vaak gebruikt men ze in de Westernsport, in allerlei onderdelen. Een Quarter kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld een tonnenrace maar ook voor reining of pleasure, de Westerndressuur. Natuurlijk kan je er goed een fijne buitenrit mee maken, of koeien hoeden!

quarter04

3. Uiterlijk en karakter


Quarter horses zijn over het algemeen intelligent, betrouwbaar en rustig in de omgang. Het paard komt in in alle effen kleuren voor. Ze zijn er ook in het bont, maar dan heet het een Paint!

quarter-horse

4. Bijzonderheden


– Het ras werd in 1941 erkend. Weet je hoe het eerste ingeschreven paard heette? Wimpy!
– Je zult het niet geloven maar weet je hoeveel van deze paarden er op de wereld zijn? 3,7 miljoen!
– Quarter horses die bont gekleurd zijn, worden vaak Paint genoemd.
Dat betekent letterlijk ‘geschilderd’
– Quarter horses hebben vaak de zogenaamde ‘cow sense’ (spreek uit: kauwzens). Daarmee wordt bedoeld dat ze ontzettend goed een koe kunnen volgen. De cowboy mag niets doen, het paard volgt met zijn lichaam de koe. Dat betekent razendsnel reageren!

quarter05

5. Filmpje


Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny