play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Shire

1. Herkomst


De Shire is afkomstig uit Engeland. Hij werd vroeger vooral gebruikt voor het werken op het land. Ze zijn erg kalm en verplaatsen met gemak boomstammen en ploegen. Ook werden ze wel gebruikt voor het trekken van biervaten en die zijn echt heel zwaar! Als de boeren mee gingen vechten in tijden van de oorlog, werd de Shire ook als oorlogspaard gebruikt. Ze zijn heel imposant. Iedereen doet een stapje terug als zo’n reus op je afkomt.

shire01

shire02

2. Gebruik


Tegenwoordig wordt de Shire gebruikt voor shows, in het aangespannen werk. Op shows worden hun manen en staart erg mooi ingevlochten en hun sokken erg goed gewassen. Sommige mensen rijden buiten op de Shire, er zijn zelfs mensen die dressuur met ze rijden. Je hebt natuurlijk wel een supergroot zadel en hoofdstel nodig voor deze kanjers. Shires moeten vanaf veulen goed opgevoed worden, anders lopen ze je zo omver. In Nederland komen ze nog niet zo heel veel voor, maar worden wel steeds populairder.

shire04

3. Uiterlijk


De Shire heeft een goedmoedig karakter en een rustig temperament. Het paard komt voor in de kleuren zwart, bruin en schimmel. De zwarte en bruine paarden hebben vaak grote witte aftekeningen.

shire

4. Bijzonderheden


– De voskleur is niet toegestaan bij stamboekhengsten en -merries
– Veel hoefsmeden weigeren Shires te bekappen.
Bekappen is een methode om hoeven te verzorgen omdat ze door de afwezigheid van natuurlijke slijtage uitgroeien
– De Shire is pas uitgegroeid als hij 6 jaar is
– De Shire stamt af van de ‘Old Black’, een zwart paard met witte sokken en een witte bles
– De grootste Shire ooit heeft Samson, hij was maar liefst 2,19 meter!

shire03

shire06

5. Filmpje


Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny