play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Impuls

Je hebt vast weleens een instructeur horen roepen: de motor zit achterin! Daarmee wordt bedoeld dat de achterhand tot dragen moet komen. Vergelijk het maar met een speedboot, als de motor aan de achterkant begint te werken, komt de voorkant omhoog. Dat wil je ook in de dressuur bereiken: dat de achterkant zo goed werkt dat het paard aan de voorkant los en verheven kan gaan lopen, kan gaan ‘klimmen in de schoft’. Dat de schoft als het ware wat hoger komt doordat de achterkant zakt.

Om dit te bereiken moet je je pony van achteren naar voren werken. Hij moet eerst goed op je kuit gaan reageren, anders kun je niets met hem doen. Als je op de fiets zit, val je ook om als je niet meer trapt. De energie die je op deze manier opwekt, heet impuls. Dat heeft dus niks te maken met een keihard rondscheurende pony, want die impuls is niet onder controle van de ruiter. Jij moet de energie die je met je kuit aanvraagt, kunnen regelen met je zit en je hand. Op elk gewenst ogenblik moet je je pony kunnen laten terugkomen of juist verruimen. Pas dan staat je pony aan het been.

impuls

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny

Party popper
Party popper
Party popper