play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Oefeningen

Wijken voor de kuit is een oefening om je pony opzij te laten gaan door een eenzijdige kuithulp, terwijl hij toch voorwaarts blijft gaan. Bij het wijken voor de rechterkuit, heeft je pony een klein beetje rechterstelling. Leg je rechterkuit wat achter de singel en vraag je pony zijwaarts te gaan. Je linkerkuit zorgt dat hij voorwaarts blijft en niet te snel naar de hoefslag ‘valt’. Je linkerteugel zorgt er eveneens voor dat hij niet zijn hele gewicht op de linkerschouder gooit.
Bij wijken voor de linkerkuit geef je de hulpen net andersom. Blijf recht in het zadel zitten en kijk waar je heen gaat, recht voor je uit.

Schouderbinnenwaarts is een oefening die heel veel verschillende dingen oplevert, mits goed uitgevoerd natuurlijk. Bij het rijden van een schouderbinnenwaarts, zet je met je buitenteugel de schouder wat naar binnen toe, zo dat het binnenachterbeen en het buitenvoorbeen in een spoor lopen. De andere twee sporen worden gevormd door het buitenachterbeen en het binnenvoorbeen. Je binnenbeen onderhoudt de buiging en het zijwaarts gaan, je buitenbeen zorgt dat de achterhand niet uitzwaait en laat je pony voorwaarts gaan. Met je binnenhand vraag je stelling. Deze oefening is hartstikke lastig, je moet er echt bij geholpen worden. Je versterkt er het binnenachterbeen van je pony mee, zorgt ervoor dat hij beter in balans komt, maakt er zijn schouders losser mee en verbetert zijn impuls en balans.

Achterwaarts gaan is een oefening die je pas kunt doen als je pony voor het been is – dus reageert op je kuithulp, al redelijk een overgang kan maken en nageeflijk is. Het doel van achterwaarts gaan, is het laten buigen van de achterbenen en het welven van de rug (oprekken van de rugspieren) waardoor de rug ook losser wordt. Als je het achterwaarts gaan gaat oefenen, begin dan langs de hoefslag. Doordat je aan een kant een afscheiding hebt, is het makkelijker om je pony recht te houden in het achterwaarts gaan.
Maak eerst een goede overgang naar het halthouden. Laat je hand rustig op zijn plek staan (begrenzen) en drijf aan met je kuit. Omdat je paard met zijn energie niet voorwaarts kan gaan, zal hij dit omzetten in een achterwaartse beweging. De meeste paarden begrijpen er in het begin niet veel van. Vaak moet een instructeur even helpen door voor de pony te gaan staan en hem desnoods een beetje naar achteren te helpen met een tikje van de zweep tegen de borst.
Een veel voorkomende fout is het scheef gaan. Behalve door je pony langs een afscheiding te laten lopen, helpt het ook om de kant waarnaar hij uitzwaait met je been te begrenzen en aan die kant wat extra stelling te vragen.
Beloon je pony meteen en vraag niet meer dan twee, drie pasjes. Rijd hem meteen daarna weer voorwaarts. Achterwaarts gaan is zeker geen beginnersoefening.

oefeningen

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny