play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Halsters

Een halster heb je altijd nodig. Je gebruikt hem om je paard aan te geleiden of wanneer je hem vast wilt zetten. Een halster mag niet te los zitten, maar ook niet zo strak als bijvoorbeeld een hoofdstel.

Halsters zijn er in goedkope en luxe uitvoeringen. Met een beetje handigheid kun je ze ook zelf knopen van stevig koord. Het materiaal is meestal nylon, maar ook wel katoen of leder. Halsters die niet van leer zijn, kun je in allerlei kleuren krijgen, soms ook met motieven. Vaak zijn er bijpassende touwen verkrijgbaar.

Omdat paarden hun halster vaak om hebben, is het fijn als het een beetje lekker zit. Daarom hebben sommige halster zacht fleece om het kopstuk, de neusriem en eventueel de bakstukken. Soms kun je deze eraf halen, zodat je ze kunt wassen.

Als het halster erg vies is, kun je het schoonmaken. Dit kan in de wasmachine. Borstel het ergste vuil eraf, stop het halster in een kussensloop of handdoek en zet de wasmachine op 40 graden. Droog na afloop de gespen nog even extra af, anders kunnen ze gaan roesten. Je kunt het halster ook een tijdje in een emmer met warm water en sop laten weken. Wel goed uitspoelen daarna, want voor paarden is het niet fijn als er nog zeep aan het halster zit. En ook hier goed de gespen afdrogen.

Als je een veulentje hebt, doe dat dan zo snel mogelijk een zacht halstertje aan. Daar heb je later veel profijt van. Een veulenhalster is ruim verstelbaar, zodat het een tijdje met het jonge dier mee kan groeien. Gaat het diertje met zijn moeder de wei in, doe het halster dan af. Hij kan erin vast komen te zitten met een achterbeentje bij het krabben.

Om dezelfde reden kun je je pony het beste zonder halster in de wei laten lopen. Een halster kan altijd ergens aan blijven haken. Alleen als hij niet te vangen is, kun je hem een goed passend halster laten dragen. Maak het dan wel wat strakker vast.

halster

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny

Party popper
Party popper
Party popper