play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Hoofdstel

Een hoofdstel is bedoeld om mee te rijden, daarin verschilt het van een halster. De meeste hoofdstellen bieden ruimte voor één of twee bitten, maar er zijn ook varianten zonder, zoals de hackamore of de bosal. In dat geval wordt het paard gestuurd door druk op het neusbeen. Je ziet deze hoofdstellen vooral in de westernsport, maar ook in de springsport en endurance.

Bij de klassieke dressuur wordt echter altijd met een bit gewerkt en op hoger niveau zelfs met twee bitten, de stang en de trens. Hoofdstellen zijn er met een lage neusriem, een hoge neusriem (stang- en trenshoofdstel) en een gecombineerde neusriem. Dat laatste is een hoge neusriem met een sperriempje dat om de snoet loopt.

Zorg dat het hoofdstel goed past; er hoort een vuist tussen keelriem en keel te passen. De neusriem moet zo strak zitten dat je er nog twee platte vingers onder kunt steken. Je lost niets op door bij een onwillige pony de neusriem keihard aan te snoeren!

Wat de teugels betreft: schaf iets aan wat lekker in de hand ligt. Gevlochten of rubberen teugels geven meer grip.

hoofdstel

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny