play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Hulpteugels

Het woord zegt het al: als iets niet lukt, kun je je toevlucht nemen tot zogenaamde hulpteugels. Dit zijn teugels die een extra werking hebben. Je kunt ze in combinatie met je gewone teugels inzetten. Ga pas over op een hulpteugel als je zeker weet dat het met een gewone teugel niet lukt en doe dit altijd in overleg met je instructeur. Sommige hulpteugels doen in verkeerde handen namelijk meer kwaad dan goed.

Je hebt de martingaal, slofteugel, bijzetteugels en gogue.

Martingaal
Een martingaal bestaat uit een gedeelte dat tussen de voorbenen door aan de singel bevestigd wordt, een riempje rond de hals en twee riempjes die met ringetjes langs de teugels kunnen schuiven. De werking is simpel: een felle pony die het hoofd omhoog gooit, wordt hierin belemmerd.

Slofteugels
Een slofteugel is wat gevaarlijker qua inwerking. Deze loopt óf via de singel tussen de voorbenen omhoog óf via de zijkanten van het zadel, door de bitringen naar de handen van de ruiter. De kunst is om de slofteugel zo vast te houden dat hij alleen in werking treedt op het moment dat je pony zijn hoofd hoger brengt dan toegestaan. Het gevaar is dat je je pony alleen maar op de slof rijdt en zelf het gevoel verliest waardoor je niet voldoende nageeft op momenten dat dat nodig is.

Bijzetteugels
Bijzetteugels zijn hulpjes bij het longeren, niet zozeer bij het rijden. Ze vervangen de ruiterhand. Je kunt bijzetteugels vastmaken aan ringetjes op de longeersingel. Deze ringetjes zitten op verschillende hoogtes, het gebruik is afhankelijk van de bouw van je pony, de graad van africhting en het beoogde doel.

De meeste bijzetteugels hebben rubberen ringen halverwege, of een ander rubberen tussenstuk. Dit is om wat veerkracht in te lassen, maar tegenstanders zeggen dat het je pony uitnodigt om op de teugels te gaan hangen.

Een andere manier om effect van bijzetteugels te verkrijgen, is een simpel touwtje dat van de bovenste ring op de longeersingel door de bitringen naar een lager deel van de longeersingel loopt. Voordeel van het touwtje is dat het licht is – dus geen gewicht aan het bit – en dat je door verschuiven de werking in kunt stellen.

Gogue
Een gogue is ook bedoeld om een paard tot ontspanning te brengen. Hij is op meerdere manieren in te stellen en bestaat uit twee hulpteugels van een koord aan een riem die tussen de voorbenen aan de singel zit. Deze teugels lopen via het bit naar de ringetjes die links en rechts van het kopstuk zitten. Hierdoor ontstaat er niet alleen een werking via het bit, maar ook via druk op de nek.

hulpteugels

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny

Party popper
Party popper
Party popper