play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Longeerlijn

Een longeerlijn is een lange lijn waaraan je een paard of pony kan longeren. Longeren wil zeggen dat je je pony in een cirkel om je heen laat lopen. Deze manier van trainen wordt gebruikt voor verschillende doelen. Je kunt een pony ermee laten wennen aan stemhulpen. Het dient ook ter afwisseling van de gewone training onder het zadel. En je kunt een pony er weer mee in conditie brengen. Of je doet het wanneer hij door omstandigheden geen zadel op zijn rug kan hebben (bijvoorbeeld drukplekken of huidaandoeningen). Daarnaast is longeren een goede methode om je paard beweging te geven als je eens weinig tijd hebt of je niet zo lekker voelt.

De longeerlijn is meestal een meter of tien lang. Je kan hem krijgen in een nylonuitvoering, maar ook van katoen of webband, dat is een soort linnen. Aan het uiteinde zit een haakje dat je aan de bitring of de kaptoom kan bevestigen. Op duurdere uitvoeringen zitten soms leren dwarsstukjes om te voorkomen dat de lijn door je handen glipt.

Gebruik altijd handschoenen bij het longeren. Wanneer je pony aan de ren gaat, heb je brandblaren voordat je het weet. Om die reden heeft een katoenen of webband longeerlijn de voorkeur boven een nylon lijn.

Rol je longeerlijn op door, beginnend bij de lus, grote slagen te maken die steeds ietsje kleiner worden. Draai vervolgens het laatste stukje een keer om de bos heen en haal het uiteinde aan de bovenkant erdoor. Nu kun je hem zo ophangen.

longeerlijn

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny

Party popper
Party popper
Party popper