play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Onderhoud leer

Leer is een natuurlijk product en kan daarom nogal wisselend zijn van kwaliteit. Feit is dat je alle leren producten heel lang goed kunt houden door ze goed te behandelen. Dat houdt in dat je elke keer als je gereden hebt, viezigheid verwijdert van je hoofdstel, zadel en beenbeschermers.

Afhankelijk van hoe vaak je rijdt en hoe vies het leer wordt, af en toe reinigen met zadelzeep. Gebruik niet te veel water, want dan schuimt de hele stal onder! Na het inzepen de boel laten intrekken en drogen.

Het is belangrijk om het leer regelmatig met olie in te smeren. Dan blijft het lekker soepel. Haal je hoofdstel helemaal uit elkaar (kijk goed hoe het zit, anders krijg je het niet meer in elkaar!) en smeer de riempjes een voor een dik in met olie. Ook bij gespjes en sluitingen goed olie aanbrengen. Dit zijn de meest kwetsbare onderdelen.

Het zadel mag je helemaal met olie insmeren behalve het gedeelte waar je op zit en de zweetbladen, of je moet het niet erg vinden om een beetje olie aan je rijbroek te krijgen. Neem ook de beugelriemen mee, vooral op de plaatsen waar de beugels hangen en bij de gespen.

Koperwerk kun je poetsen met speciale koperpoets die je bij ruitershops kunt kopen. Bitten en beugels behandel je met een sopje. Wel goed naspoelen.

onderhoud leer

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny

Party popper
Party popper
Party popper