play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Biks

De vorm van biks is altijd hetzelfde, het bestaat uit geperste staafjes met de lengte van een halve pink of korter. De dikte verschilt per merk en veulenbiks is meestal wat kleiner. Je koopt biks in zakken van twintig of vijf- en twintig kilo.

VEP-waarde
Op de zak staan belangrijke gegevens vermeld zoals de VEP-waarde (Voeder Eenheid Paarden, vergelijkbaar met een caloriewaarde), de vitamines en mineralen en uit welke grondstoffen de biks is samengesteld. Ook staat er een houdbaarheidsdatum vermeld.

Alles in één
Om alle ingrediënten bij elkaar te houden, worden de brokjes geperst met een zoet bindmiddel dat melasse heet. Melasse is een stroperige bruine vloeistof die ontstaat bij suikerbereiding. Als hardvoer is biks een volledig voermiddel. Je hoeft je dus geen zorgen te maken of je pony de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt als je biks tenminste voert in combinatie met ruwvoer.

Ruwvoer
Want op alleen hardvoer kan je pony niet leven. Hij heeft beslist ook ruwvoer nodig omdat daarin ruwe celstof zit die de darmen aan de praat houdt! Denk hierbij aan hooi, maar ook goed stro, (kuil)gras, gehakselde mais vallen hieronder. Bij grootverbruik wordt biks in een silo gestort. Je kan de pensionhouder vragen wat voor biks hij voert als je pony bij een ander op stal staat.

biks

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny