play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Granen

Haver
Er bestaat zwarte en witte haver, in allerlei bewerkingsvormen. Haver is altijd gepunt (ontdaan van de scherpe punten) en soms geplet, gerold of gepeld.

Gerst
Een graan dat goed te vergelijken is met haver is gerst, alleen heeft gerst meer energiewaarde. Het is een hard graan dat eerst geplet moet worden voor gebruik.

Maïs
Bij magere paarden kan het voeren van kleine hoeveelheden maïs een uitkomst bieden omdat er veel olie in zit. Het voeren van grotere hoeveelheden is niet aan te raden, het vormt een klont in de maag waardoor koliek kan ontstaan.

Tarwe en rogge
Tarwe en rogge tenslotte worden eigenlijk niet veel aan paarden gevoerd omdat daar teveel nadelen aan kleven.

Er zijn mensen die graag hun eigen voedermengsels samenstellen of ervoor kiezen om hun pony granen bij wijze van hardvoer te verstrekken. Je kan zelf losse zakken graan kopen en thuis mengen, maar er bestaan ook graanmengsels. Granen moeten altijd vergezeld gaan met een vitaminen/mineralenmengsel. Zo krijgt een paard dat op een granenmenu staat, niet genoeg kalk naar binnen. In biks vind je vaak één of meerdere graansoorten als grondstof. Ook granen moeten vergezeld gaan met een voldoende portie ruwvoer per dag.

granen

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny

Party popper
Party popper
Party popper