play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Gras

Afhankelijk van de tijd van het jaar en het gebruiksdoel van je pony, kan zijn menu uit louter gras bestaan. Het spijsverteringsstelsel van een paard is zo ingericht dat het het beste uit de voeten kan met een constante aanvoer van kleine porties ruwvezelig voeder. Met andere woorden, in het wild grazen pony’s de hele dag door en eten steeds een beetje. Daarom kan een huispaard ook niet zonder ruwvoer zoals gras, hooi of stro. In het voorjaar kan je pony hoefbevangen raken als hij ineens het volle gras ingejaagd wordt. Laat de pony-ingewanden wennen aan het nieuwe voer door de tijd waarin hij in de wei staat langzaam op te voeren.

Voor drachtige of zogende pony’s of pony’s die echt heel hard werken, kan de hoge voedingswaarde van voorjaarsgras wat minder kwaad. Zij hebben immers extra voedingsstoffen nodig. Het beste is het om je pony op een groot, kaal weiland te hebben staan. Bijvoorbeeld een stuk grond waarvan al gehooid is of waar de koeien op gestaan hebben. Er bestaan verschillende soorten gras zoals Engels raaigras, timothee, beemdlangbloem en veldbeemd gras. Timothee krijgt van je pony een tien voor smakelijkheid!

Kuilgras
Kuilgras is gras dat op een bepaalde manier geconserveerd wordt zodat het net als hooi in de winter gevoerd kan worden. Na het maaien – vaak in mei of eerder – moet het gras een dag voordrogen. Daarna wordt het op een grote hoop stevig aangestampt wordt met behulp van een zware trekker.

Als de hoop (de ‘kuil’) groot genoeg is, gaat er een groot plastic zeil over dat op zijn plaats gehouden wordt met zand of autobanden. In verband met het milieu komt dat laatste steeds minder voor. Onder invloed van zuurstof gaat kuilgras schimmelen. Daarom moet het eruit gehaalde kuilgras binnen een paar dagen gevoerd worden. De kuil moet meteen weer goed afgedekt worden.

Tip
Omdat het zo snel bederft, is het alleen zinvol zelf in te kuilen als je veel paarden hebt, maar misschien kan je het halen bij je buurman? Goed kuilgras heeft een hoge voedingswaarde, een geelachtig groene kleur en ruikt niet scherp. Het is ideaal voor pony’s met ademhalingsproblemen (denk aan hooi-allergie).

Kuilmaïs
Ook maïs kan op dezelfde manier ingekuild worden, deze wordt met stengel en al gehakseld. Kuilmaïs is zoeter dan gewoon kuilgras en daarom lekkerder voor paarden! Wel worden ze er snel dik van.
image

gras

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny