play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Likstenen

Via de huid (zweten) en de urine verliest je pony afvalstoffen maar ook mineralen en zouten. Om dat aan te vullen kun je hem een zoutblok of liksteen geven. Een gewone liksteen of zoutblok bevat voor het paard geschikt zout en soms ook andere mineralen. Je kunt het kopen bij de fouragehandelaar of de landbouwcoöperatie. Zorg dat een liksteen in de wei droog ligt, anders is hij met een beetje regen zo weggespoeld! Ook in de box kun je een liksteen neerleggen op de grond of in een speciaal daarvoor bestemde liksteenhouder. Likstenen en zoutblokken zijn er in diverse modellen.

Mineraalstenen
Naast gewone zoutblokken bestaan er ook mineraalstenen om eventuele tekorten aan te vullen. Dat is vooral handig als je pony op een hooirantsoen staat. Meestal hebben de mineraalstenen een roodachtige kleur (zoutblokken zijn wit). Ze zijn wel een stuk duurder dan een zoutblok. De vorm is langwerpig en ook deze mineraalstenen kunnen in een houder gelegd worden.

Electrolyten
Een andere manier om je pony van extra zouten en mineralen te voorzien, is door het toedienen van zogenaamde electrolyten. Dit hoeft eigenlijk alleen als je pony heel veel zweet, bijvoorbeeld na het lopen van een cross of een endurancewedstrijd. Het ziet eruit als een poeder en wordt zo over het voer gestrooid of opgelost in water. Het toedienen van electrolyten gebeurt op tijdelijke basis terwijl een liksteen of mineraalsteen altijd in box of weide hoort te liggen.

liksteen

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny

Party popper
Party popper
Party popper