play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Slobber

In de winter, op zo’n loeikoude vriesdag is het een lekker idee om je pony een warme hap te geven in de vorm van slobber. Slobber is licht verteerbaar en dus tevens zeer geschikt om te voeren aan een zieke pony of een pony die een grote inspanning heeft geleverd.

Slobber kun je nog het beste omschrijven als een bruine pap die warm of lauw gevoerd wordt. Door de vloeibare vorm ook nog eens ideaal voor paarden met gebitsproblemen. De Engelse term voor slobber is ‘mash’, een benaming die je in ons land regelmatig tegenkomt.

Recept
Oorspronkelijk bestaat slobber uit een mengsel van haver, zemelen en lijnzaad, aangevuld met keukenzout en mineralen. Een recept voor een groot paard dat redelijk werkt, is:
– Anderhalve kilo haver
– Een halve kilo zemelen
– Twee ons lijnzaadschroot (dat is geplet of gekneusd lijnzaad)
– Twintig gram zout
– Eventueel een mineralenmengsel

Gooi hierop zes liter kokend water en laat het een paar uur staan. Goed roeren en voeren maar! De hoeveelheid moet je uiteraard aanpassen aan de grootte van je pony. Je kan zelf de slobber nòg lekkerder maken door in de lengte gesneden winterwortels, stukjes appel of wat bruine boterhammen toe te voegen. Slobber is kant en klaar verkrijgbaar bij de fouragehandelaar.

slobber

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny

Party popper
Party popper
Party popper