play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Water

Een pony kan vocht verliezen via de urine, de mest, zweten, zijn adem, of door het geven van melk. Om de voorraad op peil te houden, moet een paard dus aardig wat vocht op een dag naar binnen krijgen! Hoeveel vocht hangt samen met de manier waarop het paard gehouden wordt. Een pony die dag en nacht in een sappige wei loopt, drinkt wat minder dan een stalpony die op stro staat. Ook (zware) inspanningen of het (warme) weer zijn van invloed op de waterbehoefte.

Vers water
Een volwassen paard drinkt tussen de 30 en 60 liter water op een dag, aardig wat dus! Een pony is heel kieskeurig bij het drinken van water. Als er maar een heel klein ander smaakje aan zit, zal hij het niet drinken. Zorg daarom dat hij altijd vers water tot zijn beschikking heeft. Waterbakken eens per twee dagen schoonmaken, stilstaand water bederft namelijk.

In het weiland
In het weiland kan je gebruik maken van een weidepomp als het slootwater schoon genoeg is. Anders neem je een watertrog waar aardig wat in kan, zoals een badkuip. Als je geen water uit de sloot kan halen, is een tank heel makkelijk. Leidingwater is prima, automatisch drinkbakjes zijn altijd op het leidingwaternet aangesloten. Ook drinkbakjes vaak schoonmaken, want sommige paarden zijn zo dom om erin te mesten of morsen voer in hun drinkwater.

water

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny

Party popper
Party popper
Party popper