play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Hoesten

Een paard of pony hoort zo veel mogelijk frisse lucht te krijgen, maar wel op een gezonde manier. Anders kan je pony gaan hoesten en snotteren. Dit kan echter ook een andere oorzaak hebben, dus hou het goed in de gaten.

Zorg voor een buitenbox, of als dat niet mogelijk is, voor een gezond stalklimaat. Laat altijd een raam open staan (ook als het vriest), maar zorg dat het niet gaat tochten.

De box goed schoonhouden is een tweede maatregel voor zuivere lucht. Urine bevat namelijk ammoniakdampen die schadelijk zijn voor de longen van je paard.

Stof is een andere boosdoener. Gebruik daarom alleen schoon, schimmelvrij stro. Een allergisch paard moet op zaagsel of andere stofvrije bodembedekking staan en mag geen ongeweekt hooi hebben. Ook niet vegen als het paard op stal staat, en buiten poetsen, dat scheelt een hoop stof.

Als je pony gaat hoesten, moet je de dierenarts erbij halen. Deze kan bepalen of het om een infectie, een allergie of een ontsteking gaat.

Middelen die je zelf ter voorkoming kan toepassen, zijn het kruid foenegriek en knoflookpoeder.

Verder kun je je pony laten stomen met eucalyptusolie als hij verkouden is. Doe een paar druppels op wat schoon hooi in een emmer. Giet er warm water op en hang deze om het hoofd van je pony. Je kunt ook op de stalbodem wat eucalyptusolie of menthol sprenkelen.

Hoestkruiden ten slotte zijn bijvoorbeeld anijs, brandnetel, tijm, vlier en hysop.

hoesten

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny