play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Dikke benen

Met droog beenwerk wordt bedoeld dat je de pezen en botten in het been van je pony duidelijk kunt zien. Als de benen wat dikker zijn en je met je vinger het vlees in kunt drukken, is dat een teken dat de bloedsomloop verstoord is. Allerlei zaken kunnen hiervan de oorzaak zijn.

Het kan een kwestie van ouderdom zijn. Zo veel mogelijk bewegen is het advies. Ook de zogenaamde stalbenen, die ontstaan door het veel op stal staan, worden weer dun na beweging. Echter, als ze stilstaan, ‘lopen ze weer vol’. Een pony heeft geen pijn aan stalbenen. Door het gebruik van stalbandages kan de klacht afnemen.

Na het werk de benen langdurig (tien minuten per been) afspuiten met koud water is een eenvoudig middel om dikke benen tegen te gaan. Je kunt ze na het rijden ook in de klei of groene leem plakken. Dit is verkrijgbaar in tubes of potten. Soms is de klei nog verrijkt met bijvoorbeeld toverhazelaar.

Anders wordt het wanneer zwellingen het gevolg zijn van een onsteking of een wond. Roep dan altijd even de hulp in van je dierenarts. Ook de huidziekte mok kan zwelling tot gevolg hebben. Een keer goed schoonmaken en daarna het been niet meer nat maken. Dan insmeren met bijvoorbeeld een mengsel van zoete olie en zwavel, of zinkzalf.

dikke benen

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny

Party popper
Party popper
Party popper