play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Oud en stram

Oude paarden hebben vaak minder trek in eten. Controleer eerst of het gebit wel in orde is. Hiervoor kun je een paardentandarts inschakelen. Als het niet aan het gebit ligt, kun je bijvoorbeeld wat wortelen bij het voer doen. Dat wekt vaak de eetlust van het paard wat op. Dat kun je ook doen met munt, paardenbloemen en foenegriek. Paardenbloemen kun je gemakkelijk zelf plukken. Geef je pony een paar handenvol per dag. Foenegriek is een kruid dat je kunt krijgen in een poedervorm. En je kunt het langere tijd achter elkaar gebruiken. Verse munt ruikt lekker, en een half ons per dag is genoeg.

‘Rust roest’ is niet voor niets een bekend spreekwoord. Dus laat je oudere pony lekker veel bewegen. Zet hem in de wei of paddock, of ga lekker met hem wandelen. Zorg ook dat hij het warm genoeg heeft door in koude tijden een deken op te leggen. Een droge plek stelt een pony ook zeer op prijs.

Als je ziet dat je pony traag beweegt en last lijkt te hebben van zijn gewrichten, kan het zijn dat hij reuma of artrose heeft. Dat kun je verlichten door het voeren van knoflook en lijnzaad. Raadpleeg je arts als het ernstig is.

Als een pony voor zijn doen hard heeft gewerkt, kan het zijn dat hij last krijgt van stijve spieren. Dan kun je hem helpen door hem te masseren. Zo loopt de bloeddoorstroming weer soepeler en daardoor worden de afvalstoffen sneller afgevoerd. Je kunt bij het masseren gebruik maken van verwarmende middelen.

Rijd een oudere pony altijd lang genoeg los voordat je echt aan het werk gaat en let extra op dat hij niet te snel afkoelt na de inspanning. Stap ook altijd rustig en lang genoeg uit.

oud en stram

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny

Party popper
Party popper
Party popper