play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Spanning

Net zo goed als mensen kunnen ook pony’s nerveus zijn. Voor een ruiter is het wel wat lastig als de pony heel gespannen is. Ga altijd eerst na of je je pony wel genoeg beweging geeft. Als hij namelijk een paar dagen niet heeft gewerkt, maar op stal stond, vraag je om moeilijkheden als je er zo op gaat zitten! Longeer hem eerst of laat hem een uurtje los. Bescherm dan wel de benen!

Controleer ook altijd of je je pony niet te veel energie toedient in de vorm van hardvoer. Je kunt beter wat meer hooi en wat minder brokjes geven als je pony een ‘hete’  is.

Er is een aantal kruiden die een rustgevende werken hebben. Dit zijn bijvoorbeeld kamille, valeriaan, st. janskruid en passiebloem. Ook hop werkt kalmerend. Valeriaan en hop mogen niet lang achter elkaar gebruikt worden. Er zijn kant-en-klare kruidenmengsels, maar ook homeopatishe drankjes te koop.

Een tekort aan magnesium kan een overgevoelig paard tot gevolg hebben. Deze stof is van belang voor een goed functionerend zennuwgestel.

Geuren spelen een grote rol in het leven van een paard. Sommige geuren werken kalmerend. Het kan helpen je handen in te smeren met een paar druppels lavendelolie voor je aan het werk gaat met een zenuwachtige pony. Oranje bloesemolie is ook rustgevend. Eventueel wrijf je een mengsel van deze twee in je pony’s voorlok zodat hij de geur blijft ruiken en de kalmerende werking ondergaat.

spanning

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny

Party popper
Party popper
Party popper