play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Koliek

Buikpijn bij paarden of pony’s wordt koliek genoemd. Het voer dat een pony eet wordt door de darmen geduwd door een voortdurende beweging. Dit heet met een moeilijk woord ‘peristaltische beweging’. Het is natuurlijk belangrijk dat de darmen altijd blijven werken, anders raakt de boel van slag. Het kan wel eens voorkomen dat de darmfunctie door iets verstoord wordt, bijvoorbeeld verstopping, gasophoping of een worminfectie. Bij koliek wordt een pony onrustig, hapt naar zijn buik, gaat zweten en als het ernstig is ook rollen. Het verschil met normaal rollen is dat de pony zich niet uitschudt na het opstaan en al heel snel weer gaat rollen.

Als je koliek vermoedt en het is niet binnen een uur over, waarschuw dan de dierenarts! Laat de pony aan de hand rondstappen. Dat houdt hem bezig en hij kan zich zo niet verwonden. Het is ook belangrijk dat je hem warmhoudt. Als de dierenarts er is, zal hij naar de darmen luisteren en misschien een medicijn geven. Als het hele erge koliek is waarbij een slag in de darmen is ontstaan, zal de pony zo snel mogelijk geopereerd moeten worden in een kliniek.

koliek

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny

Party popper
Party popper
Party popper