play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Rotstaal

Iedereen weet dat het onderhoud van de hoeven heel belangrijk is, en het is niet moeilijk. Toch kan het gebeuren dat een pony rotstraal oploopt. Deze ziekte zit aan de onderkant van de hoef, in de straalgroeves. Je ruikt het bij het uitkrabben meteen als een pony rotstraal heeft. Dat stinkt namelijk erg. Bovendien zit er meestal prut in de stralen en is de hoef zelf zwart.

Rotstraal is het gevolg van stalling op een natte, smerige bodem. Het komt vaker voor aan de achterhoeven dan aan de voorhoeven. Het is niet echt een gevaarlijke ziekte, maar er moet wel wat aan gedaan worden. Als het heel erg is, zal de hoefsmid het aangetaste hoorn moeten wegsnijden. Ook haalt hij scheurtjes weg zodat het vuil er niet meer in kan blijven zitten. Door de straalgroeves te behandelen met Egyptische zalf wordt de rotstraal steeds minder. Je pluist dan een touwtje, jute of een paar watten uit en duwt dit met de zalf zachtjes in de straalgroeve.

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, dus zorg ervoor dat een pony altijd op een schone, droge bodem staat en teer de hoeven wekelijks met bruine teer. Je moet de hoeven dan wel eerst goed schoonmaken met hoevenkrabber, borstel en water. Goed laten drogen voor je de teer aanbrengt.

rotstaal

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny

Party popper
Party popper
Party popper