play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Schimmel

Schimmel is de meest voorkomende huidaandoening bij paarden en wordt ook wel ringworm of dermatophytose genoemd. Schimmel uit zich in de vorm van ronde, kale plekken op de huid. In de meeste gevallen jeuken deze plekken niet.

Schimmel is een zeer besmettelijke ziekte. Een paard loopt schimmel op door contact met materiaal waar de schimmel op zit, zoals borstels, dekens, dekjes en tuig. Of door contact met een ander paard met schimmel. En mensen die een paard met schimmel hebben aangeraakt, kunnen het ook overbrengen op andere paarden. Als een paard schimmel heeft, moet het dier geïsoleerd worden. Ook moet de omgeving goed schoongemaakt worden: borstels, zadeldekjes, tuig en de stal.

Het lastige is dat een schimmelbesmetting zich niet meteen openbaart. Het kan dus zijn dat een aantal paarden met dezelfde borstels gepoetst is en dat later blijkt dat een van de paarden schimmel heeft. Overdracht is daarom moeilijk te voorkomen. Het is vaak niet mogelijk om ieder paard zijn eigen poetsspullen te geven.

Paarden kunnen ingeënt worden tegen schimmel. Dit kan preventief, om te voorkomen dat het dier schimmel krijgt. Deze vaccinatie moet wel elk jaar herhaald worden. Bij een paard dat al schimmel heeft, kan de vaccinatie de genezingsperiode aanzienlijk verkorten.

schimmel

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny

Party popper
Party popper
Party popper