play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Appaloosa

 

1. Herkomst


De Appaloosa komt oorspronkelijk uit de streek rond de Palouse Rivier, in het noorden van de Verenigde Staten. Het unieke aan deze paarden zijn hun vlekjes. In ons land bestaat er sinds 1967 een stamboek waarin zowel paarden als pony’s die de juiste kleuren hebben worden opgenomen. Alleen vlekjes zijn natuurlijk niet genoeg, ze moeten wel goed gebouwd zijn en kunnen worden gebruikt in de sport en recreatie.

Op grotschilderingen van meer dan 20.000 jaar geleden staan al gevlekte paarden. De oude Chinese keizers noemden ze ook wel ‘Hemelse paarden’. In de Verenigde Staten hadden de paarden alles te maken met de Indianen, vooral met de Nez Percé stam. Dat was de enige stam die doelgericht en selectief fokte. Alleen de beste hengsten werden gebruikt om te fokken. De paarden groeiden uit tot sterke, snelle dieren die stevig op hun benen stonden op ongelijke grond. Maar na een tijd werden de Nez Percé indianen naar Canada verjaagd. De Appaloosa paarden werden toen in beslag genomen en verkocht.

appaloosa07

2. Gebruik


De Appaloosa is een populair westernpaard en wordt gebruikt voor alle vormen van western rijden. Zijn vriendelijke karakter maakt de Appaloosa bijzonder geschikt als betrouwbaar rijpaard.

appaloosa04

3. Uiterlijk en karakter


Appaloosa’s hebben een enorm uithoudingsvermogen en zijn bovendien rustig en gehard. Ze zijn gewillig en goedaardig. Het opvallendste aan de Appaloosa is de kleur, die is onder te verdelen in:
– Leopard: witte huid met donkere vlekken over het gehele lichaam
– Few Spot: geheel wit met slechte enkele donkere vlekken
– Snowflake: donkere huid met lichte vlekken over het gehele lichaam
– Blanket: donker met een witte ‘deken’ over de achterhand en hierop wel of geen vlekken
– Roan: stekelharig, de meeste haren zijn donker met hier en daar een enkele witte, met of zonder ‘deken’ over de achterhand

appaloosa uiterlijk

4. Bijzonderheden


– Er is in Frankrijk een grottekening van 20.000 jaar oud waarop al gevlekte paarden staan
– De vlekken mogen het liefst niet groter dan 7 centimeter zijn
– Een menselijk oog betekent dat er een wit rondje om de vlek zit
– De Nez Percé indianen waren bekend om hun Appaloosa’s
– De Appaloosa is genoemd naar de Amerikaanse rivier de Palouse

appaloosa01

appaloosa02

appaloosa03

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny