play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Berber

1. Herkomst


De Berber is een woestijnpaard en komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika. Het ras ontstond al rond 1200 voor Christus. De paarden van dit ras werden gebruikt door de zwervende volken in Marokko, Algerije en Tunesië. Ze woonden gewoon tussen de mensen. Als een merrie haar veulen moest krijgen, gebeurde dat in de tent. Daarna werd ze verwend door de vrouwen van de stam. De hengsten werden gebruikt als oorlogspaarden. Veel rassen zijn beïnvloed door de Berber. In Europa vind je de Berber vooral in Duitsland maar ook in Frankrijk. Door de vele kruisingen is het moeilijk om tegenwoordig een zuiver exemplaar te vinden.

berber04

2. Gebruik


De Berber is te gebruiken voor hogeschoolwerk maar ook voor het rijden van lange afstanden. Ze kunnen namelijk goed verzamelen en hebben een groot uithoudingsvermogen. Oorspronkelijk is de Berber een cavaleriepaard, maar tegenwoordig is het vooral in gebruik als elegant rijpaard.

berber02

3. Uiterlijk en karakter


De Berber is een taai, betrouwbaar paard met veel temperament en een groot uithoudingsvermogen. Het paard heeft een ‘droog’ hoofd met een recht profiel en een kenmerkende kaakpartij.

berber uiterlijk

4. Bijzonderheden


– Het karakter van de Berber is héél erg mensgericht
– Er zijn ongeveer nog 3000 zuivere Berberpaarden op de wereld
– De Berber Arabier is een ras, ontstaan uit de Berber en de Arabier
– Deze paarden werken ontzettend graag
– Een van de voorouders van het Engelse volbloed was de Berberhengst Godolphin Barb
– De Berber heeft veel rassen in West-Europa en Noord-Afrika beïnvloed, zoals de Andalusiër, de Connemara en de Camargue. De Camargue lijkt uiterlijk sterk op de Berber. In Zuid-Frankrijk leven nog een aantal halfwilde Camarguepaarden in moerasachtig gebied. Doordat ze hun neusgaten kunnen afsluiten, kunnen ze onder water planten eten.

berber03

5. Filmpje


Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny