play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

IJslander

1. Herkomst


De IJslander komt al eeuwenlang voor in IJsland. Het paardje werd daar gebruikt om mensen en lasten te vervoeren door het ruige IJslandse landschap. Een IJslander is dan ook heel sterk, ze kunnen een volwassen man van 80 kilo dragen als het moet.

ijslander01

ijslander05

2. Gebruik


De IJslander heeft veel uithoudingsvermogen en houdt van een fijne buitenrit. Omdat ze speciale gangen hebben zoals de tölt en de telgang, worden daar ook wedstrijden voor georganiseerd. IJslanders leven het liefst buiten en zijn minder geschikt om dressuur mee te rijden.

ijslander02

ijslander04

3. Uiterlijk en karakter


Het karakter van de IJslander is over het algemeen lief en onverstoorbaar. Wel hebben veel IJslanders nogal wat temperament. Een pony die je al sulletje in het weiland ziet staan, kan onder zijn berijder veranderen in een vuurspuwer.

IJslander uiterlijk

4. Bijzonderheden


– IJslanders halen snel adem. Je noemt dat ‘panten’
– Deze paarden zijn pas volwassen als ze vijf zijn.
– Ze hebben twee speciale gangen, tölt en telgang. Dit zit heel lekker!
– In de telgang kunnen ze superhard. Alleen, een bocht nemen in telgang gaat niet, dan vallen ze om.
– IJslanders die eenmaal uit IJsland gekomen zijn, mogen nooit meer terug.
Dat komt omdat men in IJsland bang is dat ze ziektes meenemen.

ijslander06

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny