play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Shetlander

1. Herkomst


De Shet komt van de Shetlandeilanden. Die liggen bijna 200 kilometer ten noorden van Schotland. Je hebt 3 maten: grote, middel en kleine maat. Ook bestaan er nog mini-Shetlanders, dit zou je kunnen zien als een apart ras. De maximale stokmaat is 1.07 meter. Het klimaat op de Shetlandeilanden is ruig. Vaak koud en winderig. Bovendien is er niet veel te eten omdat het rotsgrond is. Daarom kunnen Shetlanders met weinig eten toe. Ook zijn ze daardoor vast ter been, dat leer je wel op een stenen bodem! En ze hebben een dikke dubbele vacht om zicht te beschermen tegen de kou.

shetlander03

shetlander01

2. Gebruik


De Shet is een geweldige pony. Lief, erg knuffelbaar en voor alles te gebruiken. Maar, maak er geen Barbiepop van, want ze zijn erg slim. Als je ze niet goed opvoedt, kunnen ze zich klierig gaan gedragen.

shetlander07

shetlander09

3. Uiterlijk en karakter


Shetlanders zijn over het algemeen vriendelijk en rustig en daarom ideaal als eerste kinderpony. Ze zijn bovendien intelligent en daarom makkelijk te beleren. Shetlanders komen in een uitgebreid kleurenpatroon voor, waaronder veel bonte pony’s. Zwart en donkerbruin komen echter het meest voor.

shetlander

4. Bijzonderheden


– De Shetlander is in verhouding de sterkste pony van de wereld.
Een grote Shet kan wel een ruitertje van 45 kilo dragen
en iets trekken van twee keer zijn eigen gewicht.
– Het Nederlandse Shetlandponystamboek is het grootste stamboek van Shetlanders ter wereld
– Vroeger werden Shetlanders in Engeland in de kolenmijnen gebruikt.
Ze kwamen nooit meer in het daglicht. Vaak werden ze dan ook blind
– Voer een Shetlander niet te veel. Te veel voer kan ‘hoefbevangenheid’ veroorzaken.
Dat is een ziekte waardoor de hoef ernstig kan misvormen.
‘Vet in het bloed’ ontstaat als je een Shetlander te snel wil laten afvallen.
Hij wordt ziek doordat bepaalde stoffen in het bloed terechtkomen.
Houd je pony dus altijd op het goede gewicht!

shetlander08

shetlander02

5. Filmpje


Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny