play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Bak

Heb jij geen bak? Je kunt in de zomer ook goed op je weiland rijden, vooropgesteld dat je pony niet op ijzers staat of dat je hem op kalkoenen zet.

De normale afmetingen van een bak zijn twintig bij veertig meter. Voor de hele hoge dressuurproeven, van Z tot Grand Prix is een ring nog groter: twintig bij zestig meter. De omheining van de bak moet bij voorkeur een beetje schuin naar buiten lopen, dan blijft je been minder snel ergens achter haken.

Om aan te geven op welke plaats je een oefening kunt rijden, is de bak onderverdeeld in letters. In het midden van de korte zijde is dat een C of een A. De lange zijdes zijn verdeeld in drie letters, M, B en F of K, E en H. Wil je de volgorde weten, onthoud dan dit ezelsbruggetje: Alle Friese Boeren Met Centen Hebben Een Koe! Precies in het midden ligt de letter X. Tussen A en X ligt D, tussen X en C ligt G.
Een jurywagen staat altijd bij de letter C, omdat een ruiter of amazone de proef begint door bij A binnen te komen.

Bij een twintig/zestig bak zijn er nog meer letters om de bak onder te verdelen en worden de proeven door meerdere juryleden, die aan weerszijden van de baan zitten, beoordeeld.

bak

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny

Party popper
Party popper
Party popper