play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Recht

In de dressuur probeer je een paard zo recht mogelijk te laten lopen. Dat klinkt makkelijk, maar probeer het maar eens! Niets is zo moeilijk als het rechtgericht laten gaan van een paard. Dat komt door een aantal factoren.

Ten eerste heeft elke pony een voorkeurskant, net als mensen die of links- of rechtshandig zijn. Daar komt nog bij dat ze aan de voorkant smaller zijn dan aan de achterkant (ga er maar eens recht voor staan). Daarom is het lastig voor paarden om in een rechte lijn over de hoefslag te lopen. Ze lopen met hun buitenschouder langs de afrastering, maar omdat hun achterhand breder is, lopen de achterbenen niet precies in het spoor van de voorbenen.

Nog een factor waar je rekening mee moet houden, ben jijzelf! Denk eraan dat je altijd een sterke linker- of rechterhand hebt en ook een sterke linker- of rechterkuit. Een ingeknikte heup, een afhangende of juist gespannen schouder, een opgetrokken been, het zijn allemaal fouten waar je zelf soms niet eens erg in hebt, maar die je wel scheef doen zitten. Doe af en toe eens je ogen dicht en voel of je overal recht bent: in je handen, je benen en je billen.

Laat ook regelmatig iemand naar je kijken tijdens het rijden, het liefst een instructrice/instructeur, maar een vriendin kan je vast ook verder helpen.

Heel belangrijk ten slotte: rijd evenveel linksom als rechtsom.

recht

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny

Party popper
Party popper
Party popper