play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Groepen

Pony’s zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Een pony is in Nederland niet groter dan 1.57 meter. De pony’s zijn onderverdeeld in vijf verschillende groepen.

A-pony
A-pony’s hebben een stokmaat niet groter dan 1.17 meter.

B-pony
B-pony’s hebben een stokmaat van 1.17 meter tot 1.27 meter.

C-pony
C-pony’s hebben een stokmaat van 1.27 meter tot 1.37 meter.

D-pony
D-pony’s hebben een stokmaat van 1.37 meter tot 1.48 meter

E-pony
E-pony’s hebben een stokmaat van 1.48 meter tot 1.57 meter

In alle landen buiten Nederland bestaan er geen E-pony’s. Een pony boven 1.48 meter, heet daar een paard.

De hoogte van volwassen paarden verschilt heel erg. Je hebt sportpaarden die met 1.80 meter al heel groot te noemen zijn, maar Shires kunnen wel meer dan 2 meter hoog worden.

Er zijn rassen die kleiner zijn dan 1.57 meter, maar toch paarden worden genoemd. Voorbeelden zijn Falabella’s en Fjorden.

Soms wordt in andere landen gemeten in ‘hands’, ‘inchs’ en ‘feet’. Vroeger bestonden er namelijk nog geen millimeters, centimeters en meters. Mensen rekenden toen met handen en voeten. Dat is natuurlijk niet zo handig, want iedereen heeft verschillende maten voeten en handen. Daarom is afgesproken dat ‘feet’ 30,48 centimeter betekent. ‘Hands’ zijn 10,16 centimeter. Een ‘inch’ is 2,54 centimeter.

stokmaat

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny

Party popper
Party popper
Party popper