play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Sjabrak

Ter bescherming van je zadel is het raadzaam om een dekje te gebruiken. Het dekje of sjabrak houdt het vuil van de paardenhuid tegen en ook het ergste zweet. Bovendien beschermt het de kwetsbare paardenhuid. Je hebt allerlei modellen, ook uitvoeringen waar je een gelpad in kunt leggen of waar een tas op gestikt is. Het sjabrak moet netjes aansluiten bij het zadel en is verkrijgbaar in verschillende vormen.

Een sjabrak kan van katoen zijn, maar ook van kunststof, schapenvacht en zelfs leer. Als je kiest voor een stoffen uitvoering, kun je deze in de wasmachine stoppen op 30 graden. Laat een wollen uitvoering steeds goed luchten. Breng het naar een specialist om het te reinigen als het erg vies is. Kunststof kun je afnemen met een vochtig doekje. Namaakwol kun je in de wasmachine doen. Laat dekjes altijd aan de lucht drogen, want ze krimpen enorm als je ze in de droger doet!

Zorg dat het sjabrak zonder vouwen of rimpels onder je zadel ligt en trek het een beetje omhoog de kamer in. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat je pony drukkingen oploopt.

Er zijn trouwens speciale dekjes voor westernzadels. Je noemt ze pads. Deze hebben het model van een westernzadel: breed en kort.

sjabrak

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny

Party popper
Party popper
Party popper