play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Dekens

Veel mensen houden ervan om lekker onder de wol te kruipen. Daarom denken ze soms dat een paard een warme deken op moet hebben in de winter, omdat het dan te koud is voor hem. Dat is niet helemaal waar. Want paarden kunnen goed tegen kou. Maar regen vinden ze minder fijn. En ook ander ongemak kun je verhelpen met een deken.

Voor de kou
Een (winter)deken wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat de wintervacht niet te dik wordt. Dit is vooral belangrijk als je veel op je paard rijdt en bijvoorbeeld aan wedstrijden meedoet. Als je paard dan een dikke vacht heeft, kan hij het erg warm krijgen tijdens het werk. Je kunt eind augustus beginnen met het opleggen van een dunne deken. Staat je pony in de wei, zorg dan dat de deken water- en winddicht is. Is je deken niet waterdicht? Zet je paard dan niet in de regen met dat dek. Dan vat hij juist kou.

De vliegendeken
Dit dek is van katoen en heeft gaatjes. Je kunt het ook gebruiken in de zomer, omdat de deken niet te warm is. Een vliegendeken is bedoeld om vliegen en insecten van het paard weg te houden. Daardoor krijgt hij ook minder snel last van zomereczeem.

Zweetdeken
De naam zegt het al: als je pony heeft gezweet, doe je dit dek op. Het neemt vocht op en zorgt dat je pony niet te snel afkoelt na het rijden.

Uitrijdekens
Uitrijdekens zien er anders uit dan alle andere dekens. Ze hebben namelijk een gat middenin voor het zadel. Zo kun je je paard warm houden en rijden tegelijk. Lekker voor als het buiten ijskoud is.

Nierdekens
Dit zijn kleine dekentjes. Een nierdekentje ligt achter het zadel bij het rijden. Het bedekt de rug. Dan worden de spieren lekker warm bij het inrijden. Bij het uitstappen kun je de nierdeken weer gebruiken zodat de spieren niet meteen afkoelen.

Regendekens
Deze dekens zijn waterdicht en bedekken het hele paard. Je kunt ze goed gebruiken als je paard in de wei staat bij regenachtig weer. Sommige regendekens kun je gebruiken op concours, om te zorgen dat alles een beetje droog blijft. Deze bedekken het zadel en de hals, en ze hebben uitsparingen voor de beugels.

dekens

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny