play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Aan het werk

De meeste paarden en pony’s kunnen als ze tweeënhalf jaar zijn tuigmak gemaakt worden. Het trekken van een wagen vergt niet zoveel kracht en de rug wordt nog niet belast. Anders wordt het wanneer je wilt gaan rijden. Wacht daarmee tot het paard of de pony minstens drie jaar is, dan is het skelet verder ontwikkeld en kunnen de spieren en pezen wat meer hebben.

Dit houdt echter niet in dat je met een driejarige volop aan het werk kunt! Train met beleid en geef het jonge paard ook de kans om geestelijk te wennen aan deze nieuwe periode van zijn leven.

Pas op vijf- of zesjarige leeftijd zijn paarden en pony’s echt volwassen. Natuurlijk zijn er wel verschillen tussen de rassen; zo is een koudbloedpaard eerder uitgegroeid dan een volbloed.

Andere rassen zijn laat rijp, zoals de IJslander of de Lipizzaner. Wat je wel vaak ziet, is dat paarden op jongere leeftijd binnen een paar weken ingereden worden, waarna ze weer een jaar ‘weggezet’ worden, zodat ze rustig verder kunnen groeien. Voordeel hiervan is dat zo’n jong paard nog weinig praatjes heeft bij het zadelmak maken.

Aan het werk

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny

Party popper
Party popper
Party popper