play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Kaptoom

Niet iedereen heeft een kaptoom. Dit is een halster met veel ringetjes en een strakke neusriem. Het is een handig attribuut als je je pony wilt leren werken aan de longe. Omdat je de longeerlijn aan de neusriem van de kaptoom kan bevestigen, krijgt de pony geen ruk in zijn mond wanneer hij ‘ns bokt of opzij springt. Doe de kaptoom om alsof je een halster gebruikt en trek de riempjes voorzichtig aan. Laat je pony rustig aan dit vreemde ding wennen.

De volgende stap in het leerproces is het dragen van een bit. Let op, het gaat alleen om het dragen van een bit, je mag er nog niks mee doen! Een jong paard heeft het minste last van een dik trensbit, dus een bit zonder kinketting. Smeer het bit in met stroop. Trek oude kleren aan, want het geeft een enorme kliederbende.

Maak het bit vast aan een van de beide bakstukken (van het kaptoom of van een apart hoofdstel). Steek je duim in de mondhoek van je pony, open zo de mond en schuif het bit naar binnen zonder dat het tegen de tanden aan slaat. Maak nu pas de andere kant van het bit vast aan het overblijvende bakstuk. Door de stroop gaat je pony lekker sabbelen en zal hij later aan iets fijns terugdenken als hij het bit inkrijgt.

Wanneer je geen kaptoom hebt, doe je je pony een hoofdstel aan met daaroverheen een halster. Het bit breng je op dezelfde manier in. Laat je pony een poosje met het bit in staan (bijvoorbeeld tijdens het poetsen) en herhaal deze oefening een paar dagen achtereen. Pas als je pony helemaal aan het bit gewend is, kun je ermee gaan werken.

kaptoom

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny

Party popper
Party popper
Party popper