play whatsapp close repeat chevron-left chevron-right share-alt icon-star-inactive icon-star-inactive icon-down img-polaroid social-instagram icon-star icon-star icon-reply icon-report icon-ribbon icon-cookies logo-footer emoji-cry icon-check icon-date icon-comment icon-frame icon-heart icon-horse icon-like icon-login icon-mail icon-phone icon-play icon-report2 icon-search icon-tv social-facebook social-pinterest social-snapchat social-twitter Paardenpraat logo youtube

Op de volte

De musketonhaak van de longeerlijn wordt vastgehaakt aan de ring op de neusriem van de kaptoom. Als je geen kaptoom hebt, maak je hem vast aan aan het halster. Maak het halster wel goed passend. Liefst wat strakker dan normaal, dan loop je minder kans dat het paard het halster over zijn oog trekt. Van het bit blijf je af; dat zit alleen maar in de mond. Je pony draagt wel alvast de longeersingel, maar er hoeven in dit stadium nog geen bijzetteugels aan.

Bandageer alle vier de benen of breng andere bescherming aan (strijklappen, peesbeschermers). Laat iemand meelopen met een halstertouw aan je pony. Begin linksom, dat is voor de meeste pony’s de ‘makkelijke’ kant. Longeerlijn in je linkerhand, zweep in de rechter en de pony van je af naar buiten toe laten lopen. Geef duidelijk aan stemcommando voor het overgaan in stap.

De begeleider kan helpen als de pony niet begrijpt dat hij op de cirkel moet blijven. Zorg dat je altijd achter het oog van je pony blijft. Jouw lichaam is zo’n beetje op schouderhoogte van de pony. Met de zweep houd je je pony voorwaarts. Je voorkomt daarmee dat hij plotseling omdraait en jou met een kluwen longeerlijn aan de verkeerde kant van je pony terecht laat komen.

Oefen ook het halthouden, bij voorkeur op het commando ‘Ho’. Dat lijkt niet zo op ‘Stap’ en ‘Draf’ als ‘Halt’.

Op de volte

Mis geen enkele Penny aanbieding!

Volg Penny

Party popper
Party popper
Party popper